Stamboekprogramma ZooEasy

Bent u lid van een vereniging van de NOG en wilt u toegang tot stamboekprogramma ZooEasy? Dat kan zonder bijkomende kosten! Stuurt u dan, met het mailadres waarop u in de toekomst ook uw digitale afstammingspapieren wilt ontvangen, een e-mail met het verzoek om een eigen account in ZooEasy aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van uw naam, adres en de vereniging waarop uw geiten geregistreerd staan (of uw lidnummer).

U ontvangt dan binnen afzienbare tijd twee berichten terug:

  1. Een mail van de NOG-beheerder van het stamboekprogramma met een korte handleiding
  2. Een automatische mail van ZooEasy met een link om in te loggen en het wachtwoord.

We wensen u daarna veel plezier met uw account.

Namens het bestuur van de NOG,
Ivar ten Tuynte en Theo van der Meer,
Beheerders ZooEasy

Handleiding ZooEasy

Op de ALV van 20 april 2019 is deze handleiding gepresenteerd.
Kijkt u die nog eens rustig door, zodat u zich het programma goed eigen kunt maken.

 

Proefdekking in ZooEasy

Bij een aantal rassen is een grote verwantschap in de populatie een probleem. Het is dan moeilijk een onverwante bok te vinden om je geiten te dekken. ZooEasy kan u helpen een bok te vinden met de laagst mogelijke verwantschap. Door vóór aankoop van een bok of in ieder geval vóór een dekking al te kijken in ZooEasy hoe de verwantschap is tussen de twee dieren die je aan elkaar wilt paren. Dit gaat via het uitvoeren van een zogenaamde ‘proefdekking’. U krijgt als resultaat zowel een berekening van de verwantschap tussen de geit en de bok, maar ook kunt u een proefstamboom bekijken van het fictieve lam, waarbij ook het inteeltpercentage van het lam gepresenteerd wordt.

In deze instructie wordt stap voor stap uitgelegd hoe u een proefdekking uitvoert in ZooEasy en hoe u de resultaten naar boven haalt waarop u uw keuzen (mede) kunt bepalen.